Hírek
Közbiztonsági központ átadó ünnepség

Kállósemjén  Nagyközség  Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a  4911.sz. út mentén Nagykálló és Nyírbátor között, a  Nyírség   szívében  helyezkedik el. A megyeszékhelytől, Nyíregyházától DK irányban  való távolsága 23 km. Elérhető közúton és  vasúton egyaránt, a Nyíregyháza - Mátészalka vonalon. Tipikus főutcás település, melyhez É-i és D-i irányból kapcsolódik a többi utca. Éghajlata mérsékelten meleg, de közel a mérsékelten hűvös.

A kállósemjéni Önkormányzat felelősséget érez a település közbiztonságának alakulásáért. Térségünk bűnügyileg szennyezett területen fekszik, a KMB-s irodák nagy része az elmúlt évtizedekben felszámolásra kerültek. A rendőrség irányában 2010-ben egy fő leírót közcélú foglalkoztatás keretében, illetve egy digitális fényképező gépet biztosítottunk a Máriapócsi Rendőrőrs számára.

 4/2012. (III.1.) BM rendeletben meghirdetésre került a Közbiztonság növelését szolgáló fejlesztések megvalósítása pályázati felhívás, melyre Kállósemjén Nagyközség Önkormányzata pályázatott nyújtott be „Közbiztonsági Központ kialakítása” Kállósemjénben. A pályázatot a Belügyminisztérium támogatásra alkalmasnak találta.

Az Önkormányzatunk egyik problémája volt, hogy a megújult Kállósemjéni Polgárőr Egyesület részére, (mely az idei évben számos olyan sikeres pályázatott nyert, melynek eredményei az községben kézzel foghatóak lesznek) olyan bázist alakítson ki, mely a település központjában található, egyszerűen és jól megközelíthető. Az esetleges önként vállalt feladatok ellátásában gyors beavatkozási lehetőséget a Polgárőrség tagjainak számára, illetve a lakosság számára is konkretizálódik az a hely, ahol az Egyesületet, az esetlegesen felmerülő kérdések és problémák megbeszélésében utol lehet érni. Az épületben még helyet kap egy nagy terem is, ahol kisebb rendezvényeket, előadásokat lehet megtartani. A beruházást Belügyminisztériumi pályázati forrásból sikerült megvalósítani.

2012.10.11-én kelt a támogatási szerződés, melyben 10.000.000.- Ft támogatási összeg lett megítélve, melyhez az Önkormányzatnak 2.500.000.- Ft Önerőt kellett biztosítania.

Elkezdődött a beruházás a Kállósemjén, Kölcsey F. u. 5. sz. alatt. A régi használaton kívüli épületet alakítottuk át Közbiztonsági Központtá. Az épület története egészen az 19. sz. elejére visszanyúlik, ezt jól bizonyítja az a tégla is melyet, most a felújítás alkalmával találtunk meg és 1868-as dátum szerepel rajta. Az épületben 1825-1934-es évek között Római templom volt, a felújítás alkalmával számos barokk kori templomra jellemző boltívet találtunk meg. 1934 évben készült el a Kállósemjéni Római Katolikus templom, mely itt a szomszédságban a főút mentén található. 1950. után az épület kultúrházként, moziként funkcionált tovább. A Kállósemjéni és a környékbeli fiatalság idejárt kikapcsolódni, szórakozni. Egészen a rendszerváltás elejéig.

Az építés a 4324 Kállósemjén, Kölcsey u. 5. sz. alatti, Kállósemjén belterület 55. hrsz-u 700 m–es ingatlanon valósult meg. Az épület bruttó alapterülete 231,61 m2.  A telek beépítése az érvényben lévő települési rendezési tervnek és az egyeztetéseknek megfelelően történt. Az előkert, oldalkert, és hátsókert méretei a jogszabályok által meghatározott paraméterek betartásával történt. Az épület funkcionális egységeit a bejáratokkal is elkülönítettük. A már meglévő épületben a felújításnak köszönhetően a következő helyiségek kaptak helyet:

Egy több mint 10 m2 –es Iroda helyiség, melyben a polgárőrség kap helyet. Ezen iroda lesz a bázisa a közfeladatott ellátó Kállósemjéni Polgárőr Egyesületnek. Illetve a térfigyelő kamerarendszer - mely a település központjában került kialakításra – központja.

Kazánház, mely a Központ fűtési rendszerének elhelyezésére kialakított helyiség.

Teakonyha, melynek kiemelt fontosságú jelentősége a téli szolgálatok alkalmával lesz hasznos, illetve a rendezvényekhez szükséges kiszolgáló tevékenység helye.

Vizesblokk: 2 db női wc, 2 db férfi wc, 2 db pissuare, előtér, kézmosó helyiséggel, természetesen a két nem vizesblokkjai elkülönítve kaptak helyet.

Akadálymentes mellékhelyiség.

Fedett és déli oldalról is zárt előtér a főbejárat előtt.

A Központ legnagyobb 110 m2 –es helyisége egy Előadó Terem. A terem nagy hasznát veheti Kállósemjén teljes lakossága, kiválóan alkalmas kisebb rendezvények, előadások, tájékoztatók, konferenciák, kiállítások megtartására. Az északi részén egy színpad kapott helyet, a többi része pedig nézőtér kialakítására is alkalmas.

A beruházás megvalósítása során 3 fő munkavállaló segédmunkást biztosítottunk a vállalkozónak az építési tevékenység segédkezéséhez közfoglalkoztatás keretében. A bérjegyzékek és a foglalkoztatás egészségügyi vizsgálat számlájának hiteles másolataiból is egyértelműen kiderül, hogy jóval meghaladtuk a pályázatban meghatározott 5 %-os, jelen esettben 500.000.- Ft-os minimum összeget.

Az épületet 2010-ben vásárolta meg Kállósemjén Nagyközség Önkormányzata, de sajnos funkcióval nem tudta ellátni, és sajnos Önerőből a további állagromlást se tudta megállítani.

Ezen problémánkra jelentett remek megoldást a Belügyminisztérium 2012. évi pályázati kiírása, mely során az eddig funkció nélküli épületnek feladatott tudtunk adni. Méghozzá a Közbiztonság növelését szolgáló jelleggel.

Töltse le ingyenes mobilappunkat és értesüljön időben mindenről!

Megtalálható minden olyan információ, ami elsősorban a helyi lakosoknak szól és ezeket mind egy kattintással el tudja érni telefonon, vagy tud útvonalat tervezni az applikációval.